Allium Sativum

Het model

Het model (een knoflook, twee rode tulpen of een berkenboom) bepaalt niet alleen de opzet van het stuk, maar ook de kleurstelling en lichtval die terugkomen in de tekening. Ik fotografeer veel details, omdat de modellen natuurlijk vergankelijk zijn en van kleur en vorm zullen veranderen. Je moet dus een referentie houden aan hoe het model er oorspronkelijk uitzag. Gedurende de dag verandert de lichtval, dus het is ook belangrijk om veel aandacht te schenken hoe die was op het beginmoment. Als kunstenaar maak je hierin zelf je keuzes.

Het proces

Het begint met een idee, dan wordt een model gezocht. Soms ook leidt een model tot een idee. Het kan zijn dat het idee meteen overgaat in een uitvoeringsfase, maar het kan ook zo zijn dat eerst meerdere schetsen op papier komen om te kijken hoe het model het beste tot zijn recht komt en/of bij het idee past. Eén schets wordt uitgewerkt in een gedetailleerde tekening. Uiteindelijk volgt van die ene tekening dan een aquarel.

De werkwijze

Belangrijk is dat direct na het plaatsen van een model, de bijpassende kleuren voor de aquarel worden vastgelegd in een stalenkaart. Die kaart maak ik heel nauwgezet. Dat is een tijdrovende klus van mengen en kleuren over elkaar aanbrengen. Later krijg je die kans niet meer omdat het model niet meer vers is en dus van kleur en vorm is veranderd. Dan werk ik aan de schetsen, de uiteindelijke tekening en dan de aquarel.

Het eindresultaat

Het geeft erg veel voldoening als het eindresultaat van zowel tekening als aquarel voldoen aan zowel de exacte weergave van het model als de vrijheid in de opzet.